Veelgestelde vragen

Vrachtaanbieders

Alle aangesloten uitvoerders van transporten worden door Wheelz Cargo onderworpen aan een strenge controle. Zo moeten zij minimaal een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben en daarnaast een transportverzekering. Ook wordt bekeken of de kamer van koophandel-gegevens overeenkomen met de bedrijfsactiviteiten. Ondernemers die met voertuigen rijden waarvan het laadvermogen hoger is dan 500 kgs moeten in het bezit zijn van een NIWO vergunning. Zonder deze vergunning krijgt de ondernemer geen toegang tot het platform.

Het bedrag dat zichtbaar is na een boeking is het standaard tarief waarvoor de opdracht, hoe dan ook, wordt uitgevoerd.
Zodra de opdracht is aangeboden aan charters zal het tarief dalen. Wanneer Wheelz Cargo het laagst mogelijke tarief heeft vastgesteld wordt er een email verzonden met dit tarief. Op het moment dat de email bevestigend is beantwoord wordt het transport uitgevoerd.

Tarieven worden altijd weergegeven op basis van het transport. Bijkomende kosten zoals tol en overtochten worden achteraf doorbelast.

Beschikbare uitvoerders melden zich via het platform door zich als zodanig beschikbaar te melden wanneer een opdracht wordt aangeboden in het systeem. Het bedrag dat zichtbaar is is die van de aanbieder die zich beschikbaar meldt voor de opdracht met het goedkoopste standaard tarief. De transportprijs is dus afhankelijk van degene die beschikbaar is met de beste prijs.

Uitvoerders zijn in Nederland niet verplicht om papieren transportdocumenten bij zich te hebben.
De standaard BVA is geen verplicht document, al is het wel verplicht om aantoonbaar te maken dat er voor derde partijen worden vervoerd. Onze operationele app is voldoende binnen de landsgrenzen.
Voor internationale transporten gelden andere regels. De CMR condities wordt als standaard gezien.
Bij het laden van een transport krijgt de uitvoerder een CMR mee welke hij gedurende het transport bij zich moet hebben. Daar veranderd niets aan binnen opdrachten vanuit het platform.
De operationele app is een toevoeging op de CMR en wordt ingezet om zowel de opdrachtgever als de ontvanger te voorzien van directe data inclusief handtekening voor ontvangst van de goederen.
De CMR moet ten alle tijden worden ondertekend en wordt gezien als leidend document.

Mollie.com is het platform dat al het betalingsverkeer regelt voor Wheelz Cargo. Door de grote stroom facturen is het noodzakelijk dat alle betalingen geautomatiseerd worden verwerkt. Op deze manier kunnen wij altijd correcte afhandeling van facturen garanderen en kunnen er geen fouten ontstaan in het betalingsverkeer.

Het standaard betaaltermijn is binnen 14 dagen na de factuurdatum. Indien de wens er is een ander termijn af te spreken, neem dan contact met ons op. Om in aanmerking te komen voor een verlenging van het betaaltermijn is er de regel minstens 6 maanden lid te zijn van het platform en geen betaalachterstanden te hebben (gehad).

Er wordt 3% aan herinneringskosten in rekening gebracht wanneer na twee weken na de vervaldatum van de factuur de rekening nog niet is voldaan.

Wheelz Cargo archiveert alle documenten, deze zijn ten alle tijden vrij opvraagbaar (PDF).
Indien de originele documenten gewenst worden, worden deze kosteloos toegezonden. In dit geval wordt wel de verantwoording voor eigen rekening genomen en wordt er verklaard dat de originele documenten in eigen bezit zijn.

Dat is mooi! In dit geval hebben we de charter een retourvracht kunnen laten laden op het moment dat jouw vracht gelost is.

Zowel jij, als de opdrachtgever van de retourvracht, krijgen nu 20 % korting op het uitgevoerde transport.

De charter ontvangt 2 x 75% over de oorspronkelijke vrachtkosten.

Vervoerders

Om lid te worden van het platform dien je ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel als transporteur, koerier of soortgelijk dienstverlener.
Tevens heb je een NIWO vergunning nodig als je voertuigen inzet die een groter laadvermogen dan 500 kgs hebben.
Als laatste dien je in het bezit te zijn van een transportrisicoverzekering.

Elk bedrijf moet zich houden aan de ‘Wet Wegvervoer Goederen’ (WWG). Deze wet omschrijft alle geldende regels voor het beroepsgoederenvervoer.
Volgens deze wet moet elke onderneming met 1 of meer auto’s een NIWO vergunning in bezit hebben.

Volgens deze wet bestaan er 2 soorten ‘goederenvervoer’.

1.         Beroepsgoederen vervoer

Bedrijven die tegen betaling goederen vervoeren voor derden vallen onder het beroepsgoederenvervoer. In dit geval heeft het bedrijf een Eurovergunning nodig van de NIWO. Zonder deze vergunning mag je wettelijk geen goederen vervoeren in opdracht van derden.

2.         Eigen vervoer

Hiermee wordt bedoeld dat goederen afkomstig van het eigen bedrijf vervoerd mogen worden zonder een vergunning. Het is hierbij wel belangrijk dat aangetoond kan worden dat de goederen inderdaad eigendom zijn van het bedrijf in kwestie.

Wat hebben koeriers precies nodig bij het uitvoeren van hun werkzaamheden?

Zonder een NIWO vergunning mag je dus geen goederen vervoeren in opdracht van derden. Om een NIWO vergunning aan te kunnen vragen moet je aan een paar voorwaarden voldoen: Zo moet je in het bezit zijn van een vakdiploma/getuigschrift ‘Vakbekwaamheid Ondernemer Beroepsgoederenvervoer over de weg’ ,  alleen op het moment dat je opdrachten uitvoert met een voertuig waarbij het laadvermogen hoger is dan 500 kgs. Wanneer het laadvermogen onder de 500 kgs ligt, heb je dit vakdiploma niet nodig.

De meeste bedrijfswagens hebben een hoger laadvermogen dan 500 kgs. Er bestaan mogelijkheden om het voertuig te laten ‘terugkeuren’ door de RDW, waardoor je niet hoeft te voldoen aan de verplichting tot het hebben van een vakdiploma/getuigschrift.
Bijkomend nadeel daarvan is wel dat je dan dus niet meer mag laden dan de genoemde 500 kgs. Houdt er ook rekening mee dat veel partijen geen samenwerking aangaan wanneer je niet beschikt over een NIWO vergunning, waarvoor je dus het vakdiploma/getuigschrift nodig hebt.

Ik wil een NIWO vergunning aanvragen, hoe regel ik dat?

Om een NIWO vergunning aan te kunnen vragen heb je dus het vakdiploma/getuigschrift ‘Vakbekwaamheid Ondernemer Beroepsgoederenvervoer over de weg’ nodig.
Deze opleiding bestaat uit 6 examens waarvoor je moet slagen voordat je een aanvraag kunt doen bij NIWO. Een goed opleidingscentrum is bijvoorbeeld TLEC.

Niet verplicht, wel aan te raden.

Naast een NIWO vergunning is het raadzaam te overwegen of je je positie in de markt wilt verbeteren door je te onderscheiden van je concurrentie en om opdrachtgevers te laten zien dat je voldoet aan bepaalde voorwaarden en dus verklaarbaar serieus bezig bent met je vak.

Hieronder een aantal vergunningen of keurmerken die je kunt halen.

Erkend Koerier
Plus Keurmerk
MVO maatschappelijk verantwoord ondernemen

Keurmerk Transport en Logistiek

Verzekeringen voor koeriers.

Iedere ondernemer moet zich verplicht verzekeren tegen risico’s.
Voor koeriers gelden dezelfde regels.
Via een tussenpersoon kunnen dit soort verzekeringen worden afgesloten, maar je kunt je ook rechtstreeks melden bij een verzekeringsmaatschappij.
Wat misschien een nog betere optie is, is aansluiten bij een collectief waarbij je korting krijgt op de verzekeringspremies.

We hebben een aantal goed aangeschreven partijen voor je uitgezocht.

TVM
Koeriers Collectief
Transportrisico
ZZP Nederland

Overige verzekeringen

Buiten risicoverzekeringen is het van belang na te denken over aanvullende verzekeringen. Niemand wil voor onaangename verassingen komen te staan tijdens zijn werkzaamheden.

Hieronder kun je een aantal verzekeringen vinden die van toepassing kunnen zijn op jouw werkzaamheden. (Let er op dat niet iedere verzekering van toepassing hoeft te zijn op jouw dienstverlening)

De goederen transport verzekering.

Wanneer je dagelijks goederen vervoerd voor derden doe je er goed aan om deze verzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je namelijk de goederen van een ander terwijl jij ze vervoerd. Als er onverhoopt iets gebeurd met de goederen van jouw opdrachtgever (denk aan schades, verlies of diefstal) hoef je je niet druk te maken om de gevolgen. De verzekering dekt in de meeste gevallen, dit soort situaties.

Let er wel op dat je duidelijk bent over wat je (vaak) vervoerd. Verzekeraars willen graag weten of ze te maken hebben met vervoerders van ‘high value cargo’ of wanneer je bijvoorbeeld enkel dozen met inpakmaterialen vervoert.

Bij vervoer van goederen met hoge waarde kunnen opdrachtgevers bepaalde eisen stellen aan jouw verzekering. Zorg er dus voor dat je goed wordt geïnformeerd door je tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering dekt alle schades aan zaken/goederen/mensen die worden veroorzaakt door de ondernemer of diens personeel wanneer een schade ontstaat tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.
Een voorbeeld kan zijn dat je met jouw auto tegen een hek aanrijd bij jouw opdrachtgever of wanneer je met een heftruck een pallet vol met laptops laat vallen.

Opdrachtgevers vinden het vaak prettig als zij weten dat je voor dit soort schades goed verzekerd bent.

Ja, bij Wheelz Cargo kan je je transporten verzekeren zodat je altijd zeker bent van correcte uitbetaling van je diensten.

Nee, je kan alleen een kredietrisicoverzekering afsluiten bij ons. Je bent zelf verantwoordelijk voor een aansprakelijkheidsverzekering.

Voor eigen rijders (zzp’ers) raden wij dit pakket van TVM aan:
https://www.tvm.nl/eigen-rijder-worden/eigen-rijder-pakket

Wheelz Cargo gebruikt de TMS van Mendrix.

De Mendrix transport app, registreert automatisch jouw laad- en lostijden, oftwel de wachttijden.
Laden en lossen staat gelijk aan het aantal wacht-minuten.
Zowel bij het laden, alswel het lossen zijn de eerste 15 minuten altijd vrij van kosten voor de opdrachtgever.

Zodra de eerste 15 minuten verstreken zijn, begint de teller te lopen.

Nadat jij je hebt afgemeld bij het adres door de klant te laten tekenen op je app. stopt de klok voor de laad, los en wachttijd.

De TMS slaat deze gegevens op en nadat een opdracht is afgerond, ontvang je een eind rapport over de opdracht inclusief het totaal bedrag.

Dit is het bedrag dat je kunt factureren aan Wheelz Cargo.

Wanneer een transport in uitvoering vertraging oploopt bel je meteen met de planning van Wheelz Cargo. De planning bespreekt kort de situatie en licht vervolgens de vrachtaanbieder en desgewenst de ontvanger in. Je kan het probleem ook via de chat, vanuit de applicatie, aan ons doorgeven. Op die manier heeft de opdrachtgever direct inzicht in de status van zijn zending en kan hij eventuele vervolgstappen met ons doornemen zodat we een duidelijke beeld krijgen van de situatie en gezamenlijk voor de juiste oplossing kunnen zorgen.

Tol schiet je altijd zelf voor. Bewaar de betaalbewijzen goed en scan deze naar pdf –formaat wanneer je weer op de thuisbasis bent. Probeer zoveel mogelijk bonnetjes op 1 scan te zetten, dat scheelt weer tijd in de verwerking binnen onze administratie. De kosten voor tolwegen worden vervolgens automatisch toegevoegd aan jouw wekelijkse inkoopfactuur. Het betaalde tarief wordt aan de hand van jouw gescande betaalbewijzen verrekend op je factuur. Vermiste betaalbewijzen kunnen niet worden doorbelast.

Wheelz Cargo neemt deze zorg voor je uit handen. Wij boeken je overtochten en alle andere ‘bijkomende’ zaken. We hebben een netwerk van agencies die wij inzetten wanneer dergelijke boekingen moeten worden gedaan.
Nadat wij geboekt hebben, ontvang je de benodigde gegevens via email en kan je zonder oponthoud boarden.
Wanneer je een overtocht maakt word de reis tijdens het varen, of rijden met trein, gezien als rusttijd. Er kunnen geen kosten worden doorbelast als wachttijd.

Transporten voor koeriers met ritten die langer dan 1200 km zijn hebben recht op een overnachtingstoeslag van 65,00 euro. 

Op jouw verzoek boekt Wheelz Cargo een overnachting op jouw gewenste locatie.
De kosten voor de overnachting worden vermeerderd met 6,50 euro administratiekosten.

Wheelz Cargo werkt niet met brandstoftoeslagen. Als je een brandstoftoeslag wilt doorbelasten raden we je aan om de toeslag standaard te verwerken in je tarieven.

Geen zorgen! Als je een kredietrisicoverzekering hebt afgesloten ben je verzekerd van uitbetaling, ongeacht of de vrachtaanbieder betaald.

Mocht het zover komen, dan neemt onze juridische afdeling de vordering over en handelt de procedure voor je af. Het uitbetalen kan in dat geval wel iets langer duren dan normaal.

Alle vrachtaanbieders worden door Wheelz Cargo onderworpen aan een betrouwbaarheidscheck. Dit doen wij in samenwerking met onze juridische afdeling en verzekeraar. Je kan er dus van uitgaan dat alle vrachtaanbieders betrouwbaar zijn. Wanneer een vrachtaanbieder niet door de check komt kan hij alleen opdrachten aanbieden bij vooruitbetaling.

Wheelz Cargo belast de vrachtaanbieder aan de hand van de opdracht.
Nadat een transport door een vervoerder is voltooid, ontvang je daar als uitvoerder een eindrapport over met alle kosten.

Het eindtotaal is het bedrag dat je aan Wheelz Cargo, volgens afspraak, kan factureren

Om push-berichten te ontvangen moet je zorgen dat je locatieinstellingen geactiveerd in de Wheelz-app.

Als de instellingen je locatiegegevens blokkeren ontvang je geen berichten.

Wheelz Cargo stuurt opdrachten als push-bericht door naar de regio’s waar vrachten beschikbaar zijn.
Op het moment dat je je in de beoogde regio bevindt  zal je een notificatie ontvangen.

Ook is het raadzaam om in de instellingen van je gedownloade app aan te geven welke soort notificaties je wilt ontvangen.

Wil je alleen spoedwerk notificaties ontvangen? Stel dan Nationaal of Internationaal Spoed in als ‘te ontvangen berichten’, of zet ze beide aan om alle spoedopdrachten te ontvangen.